Zoek
Zoek

Wat is de beste elektrische schuifpoort voor uw terrein?

In de zoektocht naar de beste elektrische schuifpoort voor uw terrein komt u allerlei poorten tegen. Van aluminium tot staal en van zichtbare aandrijfsystemen tot een in de onderbalk verwerkte aandrijving. Maar wat is de beste keuze?

In dit artikel vergelijken we de populairste elektrische schuifpoorten op:

  • aanschafkosten
  • storingsgevoeligheid
  • onderhoud
  • levensduur


Met deze informatie kunt u beter onderbouwd een keuze maken voor een bepaald type schuifpoort.

De elektrische schuifpoorten die wij vergelijken

Wij vergelijken elektrische schuifpoorten die zijn goedgekeurd voor industrieel gebruik. Dat zijn bijvoorbeeld de reguliere aluminium schuifpoorten zoals de poorten van onze collega-terreinbeveiligers. Maar ook de aluminium en stalen poorten van Inova waar Hexta om bekend staat.

Voordat we de poorten vergelijken is het belangrijk om het verschil in aandrijfsystemen uit te leggen. Dit heeft namelijk impact op de kosten en storingsgevoeligheid.

Poorten van kleine leveranciers zoals hoveniers en hekwerkleveranciers voldoen over het algemeen niet aan de wettelijke vereisten voor industrieel gebruik. Hetzelfde geldt voor reguliere poorten die later elektrisch zijn gemaakt. Daarom nemen we deze poorten niet mee in onze vergelijking.

Elektrische schuifpoort met externe aandrijving

Aandrijfsysteem 1

Aandrijfsysteem 1: externe aandrijving met een tandwiel

Deze poorten zijn te herkennen aan de aandrijfkast die zich vlakbij de grond bevindt. In deze aandrijfkast zit een tandwiel. De poort opent en sluit door dit tandwiel over een tandheugel te laten lopen.

Voorbeelden van poorten die met aandrijfsysteem 1 werken: de aluminium poorten van onze collega’s en de stalen vrijdragende schuifpoort van Hexta.

Aandrijfsysteem 2: aandrijfsysteem in de onderbalk

Deze poorten hebben geen externe aandrijfkast. Het aandrijfsysteem is verwerkt in de onderbalk. In de onderbalk zitten kunststof loopwielen die de poortvleugel aandrijven.

Poorten die met aandrijfsysteem 2 werken: de elektrische schuifpoorten van Inova (AluNova, SecuNova en SecuNova Prestige).

De kosten van een elektrische schuifpoort

Of eigenlijk moeten we zeggen: de aanschafkosten. Want over de Total Cost of Ownership (TCO) hebben we het later in dit artikel.

De aanschafkosten van een elektrische schuifpoort zijn grotendeels afhankelijk van het gekozen materiaal en de aandrijving. Stel: je poort is 8 meter breed en 2 meter hoog.

Type poort
Richtprijs (2023)
Aluminium poort met externe aandrijving
€ 6.000 – € 9.000
Aluminium poort met aandrijving in onderbalk
€ 11.000
Stalen poort met externe aandrijving
€ 9.500
Stalen poort met aandrijving in onderbalk
€ 12.000 – € 15.000

*dit is een indicatie van de aanschafprijs inclusief montage, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Hiernaast betaalt u ook kosten voor de fundering.

Deze elektrische poorten verschillen behoorlijk in aanschafprijs. Is goedkoop duurkoop en is duur altijd beter? Dat is afhankelijk van hoe vaak u de poort per dag gebruikt en wat de economische schade van een storing is. Laten we daarom de kwaliteit en de overige kosten van de poorten vergelijken.

Invloeden van buitenaf zorgen voor storingen

Een elektrische schuifpoort geeft zelden ‘zomaar’ een storing. Vaak is hier een oorzaak voor aan te wijzen.

Ongedierte
Dieren zoals muizen en ratten zoeken een warm plekje. De aandrijfkast van een elektrische poort leent zich hier goed voor. Gevolg: ontlasting en knaagsporen zorgen voor een elektrische storing.

Vocht
Dat vocht slecht is voor een elektrische installatie hoeven we u niet uit te leggen. Hoe dichter bij de grond de aandrijfkast zich bevindt, hoe meer last u hiervan heeft.

Wind
Wind brengt een schuifpoort in beweging en kan ervoor zorgen dat de poort buiten de windvang komt. Hoe breder de poort is, hoe groter het effect. Staal is zwaarder dan aluminium en heeft hier dus minder last van. Daarnaast helpt het als de poort bovenin, zoals de Inova poorten, geleidewielen heeft waarmee de poort weer recht in de windvang wordt gedrukt.

Kou
Na een koude nacht kan een elektrische poort kromtrekken. Dit komt omdat de ochtendzon een poort vaak maar vanaf 1 kant verwarmt. Wanneer de poort tijdelijk krom is, kan hij buiten de geleiding terechtkomen en geeft de poort storing.

Tip: kies voor een schuifpoort met een lichte kleur. Deze poorten warmen minder snel op in de ochtend en trekken daarom bijna nooit krom.

Welke schuifpoorten hebben het minst last van storingen?

Een storing is behoorlijk vervelend. Uw bezoekers kunnen het terrein niet op of af. Dit zorgt voor vertraging en economische schade. De grote vraag is daarom: welke elektrische schuifpoort heeft het minst vaak last van storingen?

We hebben deze vraag voorgelegd aan onze servicedienst. Naast onze eigen poorten, hebben zij ook poorten van andere leveranciers in onderhoud. Het antwoord daarop was duidelijk: wie storingen zoveel mogelijk wil voorkomen moet kiezen voor een aandrijfsysteem dat is verwerkt in de onderbalk, zoals bij de poorten van Inova.

Waarom? Omdat deze poorten geen last hebben van vocht en ongedierte. De kast met alle elektriciteit bevindt zich namelijk op borsthoogte. Daarnaast hebben de Inova poorten een windvang met geleidewielen die de poort bij wind en kou de juiste sturing meegeven. En de poort is ook nog eens verkrijgbaar in een extra zware en robuuste stalen uitvoering.

Tip: staal is robuuster dan aluminium. Dit betekent dat een stalen poort minder vaak stoort dan een aluminium poort. Hoe breder een poort is, hoe makkelijker hij last heeft van de wind. Daarom adviseren wij vanaf 8 meter altijd te kiezen voor staal.

De SecuNova Prestige heeft een maximale breedte van 16 meter (enkel) of 32 meter (dubbel). Aluminium poorten zijn niet in dit formaat leverbaar omdat ze minder stabiel zijn.

Storen Inova schuifpoorten dan nooit? Jawel hoor, gemiddeld zo’n 1 tot 2 keer per jaar. Maar er zijn ook bedrijven die de poort al 5 jaar hebben staan en nog nooit last hadden van een storing.

Besparen op onderhoudskosten

Een elektrische schuifpoort brengt verwachte en onverwachte onderhoudskosten met zich mee. Het aantal openingen per dag bepaalt de aanbevolen onderhoudsfrequentie.

Het aantal storingen bepaalt hoeveel extra onderhoudskosten daarbij komen. Dit kan de Total Cost of Ownership behoorlijk doen oplopen.

Tip: trekt uw poort krom door de opwarming van het ochtendzonnetje en heeft u de poort snel nodig? Verwarm dan de andere zijde zodat de poort weer recht trekt. Voorkomen is beter dan genezen: kies voor een lichtgekleurde poort, zorg voor schaduw of denk goed na over de beste locatie voor de poort. 

De levensduur van een elektrische schuifpoort

Hoe lang een poort meegaat is afhankelijk van de kwaliteit van de poort en het gebruik ervan. Als we voor onze eigen Inova schuifpoorten spreken dan zien we dat 10 tot 15 jaar heel gebruikelijk is. We komen zelfs regelmatig poorten tegen die al 15 tot 20 jaar meegaan.

Wij kunnen niet in de data van andere leveranciers kijken en het is daarom lastig om de levensduur te vergelijken. Wel merken we dat we regelmatig poorten van anderen vervangen die 5 tot 10 jaar oud zijn. Meestal komt dit omdat de poort vaker wordt gebruikt dan waarvoor hij bedoeld is.

Omdat andere leveranciers maar 1 of maximaal 2 elektrische schuifpoorten aanbieden, wordt dezelfde poort gebruikt voor ieder type terrein. Bij een hogere gebruiksfrequentie leidt dit tot meer storingen en een kortere levensduur.

De beste elektrische schuifpoort voor uw terrein

Ieder terrein verdient een eigen oplossing. Als u wilt bepalen welke elektrische schuifpoort het beste is voor uw terrein, stel uzelf dan de volgende vragen:

  • hoe vaak gaat de schuifpoort per dag open en dicht?
  • hoe breed is de poort?
  • wat is het gevolg van een storing?
  • hoe erg vind ik dat?


Om u op weg te helpen vindt u hieronder een handige beslisboom om te bepalen welk type elektrische schuifpoort het beste bij uw terrein past.

Heeft u vragen of behoefte aan advies van onze experts? Vul dan onderstaand contactformulier in. We helpen u graag bij uw keuze voor een elektrische schuifpoort.

Deel dit artikel op
Danielle

Verder praten over dit onderwerp?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer over onze producten

Elektrische schuifpoorten Een elektrische schuifpoort is ideaal om bevoegde bezoekers automatisch toegang te geven tot uw terrein. Met een toegangscontrolesysteem...
Een unieke elektrische schuifpoort waarbij het aandrijfsysteem is weggewerkt in de onderbalk. Dit vergroot de veiligheid en zorgt voor minder...
De SecuNova is een stalen elektrische schuifpoort met een aandrijfsysteem in de onderbalk. Maximale breedte 9 meter.
De AluNova Prestige is een aluminium elektrische schuifpoort met een aandrijfsysteem in de onderbalk. Maximale breedte 13 meter.