Zoeken
Zoeken

Een toegangscontrolesysteem kiezen? 5 onderwerpen om bij stil te staan

In het bedrijfsleven wordt de behoefte om gebouwen en buitenterreinen af te sluiten voor ongenode gasten steeds groter. Dit kan te maken hebben met risico’s op diefstal, maar ook aspecten zoals bedrijfsspionage of sabotage kunnen een rol spelen. Met een toegangscontrolesysteem regelt u wie uw terrein wel of niet op mag. Maar welk systeem is geschikt voor uw situatie? In deze blog vindt u 5 onderwerpen om bij stil te staan als u een toegangscontrolesysteem selecteert.

Mijn naam is Walter van Gent, ik ben Security Consultant voor Hexta Terreinbeveiliging en in dit artikel geef ik u uitleg over de verschillende mogelijkheden met toegangscontrolesystemen.

U leest in dit artikel:

  • Wat een toegangscontrolesysteem is.
  • Wat het verschil is tussen een traditioneel systeem en een oplossing in de cloud.
  • Welke 5 vragen relevant zijn om te beantwoorden bij de keuze voor een toegangscontrolesysteem.
  • Wat de reden is dat Hexta gebruikmaakt van toegangscontrolesysteem Brivo.

Wat is een toegangscontrolesysteem?

Een toegangscontrolesysteem heeft als functie ongenode gasten buiten te houden en gasten die wel welkom zijn (medewerkers, bezoekers, e.d.) binnen te laten op die plekken waar ze op dat moment mogen zijn. Omdat het systeem bevoegden toegang verleent wordt het ook wel een toegangsverleningssysteem genoemd.

Pasje, biometrie of app?

Wie bevoegd is wordt bijgehouden in een database. Bevoegden krijgen vervolgens toegang met een pasje, tag of met biometrie zoals gezichtsherkenning, het scannen van de iris of een vingerafdruk.
Een methode die steeds populairder wordt is het gebruiken van een app om deuren en poorten te openen.

Een toegangscontrolesysteem houdt ook bij wie, wanneer, waar is geweest. Handig bij incidenten om te controleren wie aanwezig was, of bij calamiteiten waarbij het terrein moet worden ontruimd.

Elektrische deuren en poorten

Bij een toegangscontrolesysteem dienen deuren elektrisch afsluitbaar te zijn en poorten elektrisch bedienbaar. Het is mogelijk om een deur of poort in twee richtingen te controleren. Er zijn ook situaties denkbaar waar alleen de ingaande kant gecontroleerd wordt, omdat het wenselijk of noodzakelijk is om vrij uit te kunnen lopen of rijden.

Toegangscontrole in de cloud heeft de toekomst

Zo bent u ook beveiligd tegen digitale inbraakpogingen

Het verschil tussen een traditioneel systeem en een oplossing in de cloud

Traditionele toegangscontrolesystemen bestaan uit één of meerdere controllers die met elkaar verbonden zijn en waarop de deuren, poorten en kaartlezers aangesloten zijn. Deze controllers hebben twee aansluitingen nodig: 1 voor de stroom en 1 internetaansluiting. Dit zorgt voor veel kabels.

Een traditioneel systeem moet geprogrammeerd worden. Soms gaat dit via een laptop die aan het systeem gekoppeld wordt. Bij wat grotere systemen is het gebruikelijk om de controllers op het bedrijfsnetwerk aan te sluiten en te programmeren via het meegeleverde softwarepakket.

Toegangscontrole in de cloud

De opzet van een cloud-based systeem is heel anders. Controllers worden niet met elkaar gekoppeld en worden ook niet voorzien van een eigen voeding. Ze worden eenvoudigweg op een vrije netwerkpoort aangesloten waar ze verbinding maken met de cloud. In de cloud wordt gecontroleerd wie toegang krijgt en worden relevante gegevens bewaard. Het systeem programmeren kan via iedere computer met een internetverbinding.

Het selecteren van een toegangscontrolesysteem

Wanneer u in de gelegenheid bent een toegangscontrolesysteem te kiezen is het goed om na te denken over deze 5 onderwerpen:

  1. Installatiegemak: hoe makkelijk is het om het systeem te installeren? Moeten er nieuwe kabels worden aangelegd of is het plug and play?

  2. Gebruikersgemak: hoe eenvoudig is het om nieuwe gebruikers toe te voegen en in te stellen waar en wanneer zij welkom zijn?

  3. Koppeling met andere systemen: is het wenselijk (en mogelijk) om het toegangscontrolesysteem te koppelen aan andere systemen zoals betaal- of parkeersystemen?

  4. Betrouwbaarheid en veiligheid: hoe veilig is het systeem en kunnen hackers het gebruiken om het bedrijfsnetwerk te infiltreren?

  5. Schaalbaarheid: hoe makkelijk is het om nieuwe locaties of nieuwe deuren en poorten toe te voegen?

Als terreinbeveiliger houden wij ons dagelijks bezig met dit soort vragen. Onze poorten, gates en slagbomen zijn te koppelen aan vrijwel alle toegangscontrolesystemen. Heeft onze opdrachtgever al een systeem waar men tevreden over is? Dan zorgen wij voor een koppeling met dit systeem.

Welk toegangscontrolesysteem adviseert Hexta?

We krijgen regelmatig de vraag welk toegangscontrolesysteem wij adviseren. Vaak komt die vraag vanuit ontevredenheid met het huidige systeem of omdat er een nieuwe locatie in gebruik wordt genomen. We leggen dan uit dat Hexta bewust heeft gekozen voor een samenwerking met Brivo toegangscontrole. Dit toegangscontrolesysteem werkt via de cloud. Brivo is met meer dan 44.500 klanten, 70.000 locaties en 23 miljoen gebruikers wereldleider op het gebied van toegangscontrole in de cloud.

Ik leg u uit waarom Hexta voor Brivo gekozen heeft aan de hand van de 5 onderwerpen die ik eerder al noemde.

Installatiegemak

Brivo controllers zijn leverbaar in uitvoeringen van 1 of 2 deuren/poorten en in een modulaire unit waar tot wel 118 deuren op aan te sluiten zijn. Omdat de Brivo controllers in het netwerk geplaatst worden is het aantal aan te sluiten poorten of deuren in principe oneindig.

In de meeste situaties wordt er voor gekozen om per 2 deuren of poorten 1 controller te plaatsen en deze in het netwerk op te nemen. De controllers worden gevoed over de netwerkkabel (PoE) hetgeen de bekabelingsstructuur heel eenvoudig en kostenbesparend maakt.

Alleen bij renovatiewerkzaamheden, dus als een oude controller vervangen moet worden, kiezen we vaak voor de grotere modulaire controller, dit omdat we dan de bestaande bekabeling kunnen handhaven.

Gebruikersgemak

Op dezelfde eenvoudige manier waarmee u bijvoorbeeld telebankiert kunt u ook het Brivo toegangscontrolesysteem online beheren. U kunt snel en eenvoudig gebruikers toevoegen of verwijderen en per gebruiker bepalen wie, waar, wanneer toegang heeft.
Die gebruiker krijgt vervolgens toegang met een pasje, sleuteltag of op basis van kentekenherkenning.

Brivo levert ook de handige Brivo OnAir app. Als de beheerder online een nieuwe gebruiker aangemaakt dan kan hij de credentials direct naar de smartphone van de gebruiker sturen. Als deze de app installeert dan krijgt hij toegang door bij de deur of poort eenvoudigweg op de app te drukken.   

Koppeling met andere systemen

Doordat er een API (Application Programming Interface) voor Brivo beschikbaar is kan het systeem gekoppeld worden met andere applicaties. Dit kan erg handig zijn voor bijvoorbeeld koppelingen aan betaalsystemen, parkeersystemen, personeelssystemen, enzovoorts. In de blog ‘Meer parkeerplaatsen met een flexibele parkeeroplossing’ vindt u hiervan een praktijkvoorbeeld.

Betrouwbaarheid en netwerkveiligheid

Traditionele systemen werken vaak met controllers die aangesloten zijn op het netwerk en dus ook op internet. Probleem hierbij is dat deze controllers zeer regelmatig een beveiligingsupdate nodig hebben om te voorkomen dat ze gehackt worden. Deze updates worden in de praktijk nogal eens over het hoofd gezien. De apparatuur hangt ergens in een meterkast of vaak zelfs boven het plafond en zolang alles werkt kijkt er niemand naar om. Dit is helaas de praktijk bij 90% van de bedrijven.

Als het toegangscontrolesysteem gehackt wordt dan zijn in veel gevallen de gevolgen nog wel te overzien. In sommige gevallen echter wordt de hack op het toegangscontrolesysteem gebruikt om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Criminelen krijgen dan toegang tot uw gegevens en in het ergste geval plaatsen ze gijzelsoftware waarmee ze uw hele bedrijf platleggen.

Met Brivo is dat niet mogelijk. De controllers zijn met een VPN (Virtual Private Network*) verbonden met de Brivo cloud waar alle data realtime opgeslagen en/of uitgelezen wordt.

Maar wat belangrijker is: vanuit de cloud worden alle beveiligingsupdates direct doorgevoerd, de controllers zijn dus altijd up-to-date. Bovendien zijn de Brivo controllers door de VPN-functie losgekoppeld van uw bedrijfsnetwerk en kunnen ze dus nooit gebuikt worden als opstapje naar uw eigen servers of netwerkapparatuur.

Schaalbaarheid

De schaalbaarheid is ook een groot voordeel van Brivo. Wilt u 2 poorten aansluiten? Doe dan geen investering voor 3 of 4, dat is absoluut niet nodig. Als er later een deur of poort bijkomt dan kunnen we eenvoudig een controller bijplaatsen. En belangrijker: het maakt niet uit waar de extra deuren of poorten zitten, al is dat aan de andere kant van de wereld. Met de cloud-architectuur maakt dat niet uit.

Op deze manier kunnen meerdere vestigingen gebruikmaken van 1 toegangssysteem. Het beheer hiervan kan overal worden weggelegd. Bijvoorbeeld centraal op de hoofdvestiging. Maar het kan ook decentraal, bijvoorbeeld als een vestigingsmanager het beheer liever in eigen hand houdt.


De nadelen van Brivo

Net als ieder toegangscontrolesysteem heeft ook Brivo nadelen. Die delen we ook met u zodat u goed geïnformeerd kunt beslissen of dit toegangscontrolesysteem past bij uw organisatie.

Als u nu al een (groot) bestaand systeem heeft dan kan het ombouwen een flinke klus zijn. Zeker als er geen netwerk-infrastructuur aanwezig is. En als u ook bestaande kaartlezers wilt handhaven dan zal de infrastructuur eerst onderzocht, en misschien wel aangepast, moeten worden. Natuurlijk kunt u hiervoor rekenen op de specialisten van Hexta.

Als we kijken naar het financiële plaatje dan zien we dat Brivo een lagere investering vraagt dan gelijkwaardige traditionele systemen. Wel betaalt u voor clouddiensten jaarlijks licentiekosten, zo weet u zeker dat het systeem altijd veilig en up-to-date is.

Zo kiest u het beste toegangscontrolesysteem

In dit artikel las u dat u toegangscontrolesystemen het beste kunt vergelijken op de punten:

  1. Installatiegemak
  2. Gebruikersgemak
  3. Koppeling met andere systemen
  4. Betrouwbaarheid en veiligheid
  5. Schaalbaarheid

Ook zag u dat de poorten, gates en slagbomen van Hexta op vrijwel ieder toegangscontrolesysteem aan te sluiten zijn.

U bent vrij om te kiezen voor het systeem dat het beste bij uw organisatie past. Vraagt u Hexta om ook een systeem voor toegangscontrole te leveren? Dan implementeren we Brivo toegangscontrole. Dit systeem bevindt zich volledig in de cloud en is daardoor makkelijk te installeren, erg gebruiksvriendelijk en super veilig. 

Wilt u weten of Brivo ook een goede oplossing is voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op, we vertellen u er graag meer over.

Gerelateerde blogs

Deel dit artikel op
admin

Verder praten over dit onderwerp?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer over onze producten

Een unieke elektrische schuifpoort waarbij het aandrijfsysteem is weggewerkt in de onderbalk. Dit vergroot de veiligheid en zorgt voor minder...
Met de Hexta Speedgate laat je voertuigen snel je terrein op en af. Het robuuste systeem kan wel 400 openingen...
Met een slagboom is het eenvoudig om de toegang tot uw terrein te reguleren. Onze slagbomen openen snel en geruisloos.
Met het toegangscontrolesysteem van Brivo bepaalt u eenvoudig wie wanneer toegang heeft tot uw terrein.