Cloudlicenties voor videobewaking: Hoe werkt het?
12-09-2024, Walter van Gent
Hexta maakt voor de opslag en toegang tot camerabeelden gebruik van de clouddiensten van Eagle Eye Networks. We bieden verschillende licentievormen aan, die vooraf of bij oplevering met onze klanten worden besproken. In dit artikel leggen we de verschillende opties uit.
Bij Hexta’s videobewaking worden beelden altijd via de cloud benaderd, zonder directe koppeling met het lokale netwerk van de locatie waar de camera’s hangen. Dit betekent dat je als gebruiker de beelden altijd via een veilige VPN-verbinding rechtstreeks uit de cloud opvraagt, en niet vanaf het lokale netwerk.
Zie ook ons artikel; Waarom videobewaking in de cloud de toekomst heeft.
Opties voor Beeldopslag
1. Beeldopslag in de cloud
De meest voor de hand liggende optie is volledige opslag van beelden in de cloud. Hierbij verbindt een bridge het cameranetwerk met een beveiligde VPN-verbinding, waardoor de beelden zonder vertraging permanent naar de cloud worden gestreamd. Dit is ideaal voor functies zoals kentekenherkenning en andere vormen van video-analyse (AI), omdat er geen vertraging optreedt.
In het geval van een netwerkstoring kan de bridge beelden tot twee dagen bufferen, waarna ze automatisch naar de cloud worden gestreamd zodra de verbinding hersteld is. Ook kun je het systeem zo instellen dat het netwerk op bepaalde tijden niet wordt belast door de videostreaming, door op die momenten gebruik te maken van actieve buffering.
Gebruikers kunnen per camera de beeldkwaliteit en bewaartijd kiezen. Standaard wordt opgeslagen in HD-kwaliteit, maar andere resoluties tot 15HD zijn ook mogelijk, afhankelijk van de capaciteit van de camera’s. De bewaartijd kan variëren van 7 dagen tot 5 jaar. De kosten van de licentie hangen af van de gekozen beeldkwaliteit en bewaartijd.
Met de juiste cloudlicentie haalt u het maximale uit uw videobewaking.
Cloudopslag tilt de veiligheid en toegankelijkheid van uw camerabeelden naar een hoger niveau.
2. Beeldopslag op locatie
Bij lokale opslag worden de beelden opgeslagen op een CMVR (cloud Managed Video Recorder), die in feite een bridge is met een ingebouwde harde schijf. Afhankelijk van het aantal camera’s en de instellingen kunnen beelden gemiddeld 23 dagen worden bewaard. De toegang tot de beelden verloopt via de cloud, waarbij de beelden via een VPN-verbinding van de CMVR worden opgehaald. In tegenstelling tot directe opslag in de cloud kan dit leiden tot enige vertraging, afhankelijk van de bandbreedte op de locatie.
Het voordeel van lokale opslag zijn de lagere maandelijkse licentiekosten. Daarnaast is het ideaal op locaties waar geen- of traag netwerk is. Het nadeel is dat je bij een defect of diefstal van de CMVR je beelden kunt verliezen.
3. Beeldopslag op locatie met back-up in de cloud
Als je kiest voor lokale opslag, kun je het risico om de beelden bij een defect of diefstal deels beperken met een preview-licentie. Hierbij worden de beelden lokaal opgeslagen, maar wordt elke seconde een beeldframe naar de cloud gestuurd. De bewaartijd van deze beelden kun je zelf bepalen. Sinds kort is deze licentie licentievorm qua kosten gelijk aan een standaard licentie.
Voor meer informatie over licentieprijzen kun je onze actuele prijslijst raadplegen, of contact opnemen met een Hexta-adviseur.
Wilt u weten welke cloudlicentie het beste past bij uw videobewaking? Vul hieronder het contactformulier in. We helpen u graag verder.