Search
Search

De mogelijkheden (en gevaren) van artificial intelligence in camerabewaking

AI is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. De tijd waarin beveiligers de hele dag naar grote schermen tuurden om onregelmatigheden op te sporen lijkt voorgoed achter ons. Maar wat is er eigenlijk mogelijk met AI? En welke risico’s brengt dit met zich mee?

Mijn naam is Walter van Gent, ik ben security consultant voor Hexta Terreinbeveiliging.

AI is een ontwikkeling die razendsnel gaat en daarom wil ik in dit artikel duidelijk maken welke uitdagingen en kansen er zich de komende jaren voordoen.

Het tijdperk van Artificial Intelligence

AI (Artificial Intelligence ofwel kunstmatige intelligentie) is een ontwikkeling die steeds meer wordt toegepast. Van gezichtsherkenning op uw telefoon tot aan zelfrijdende auto’s.
Deze ontwikkelingen, die we nu ook terugzien in camerasystemen, zijn niet meer terug te draaien. We moeten ons realiseren dat we aan het begin staan van een nieuw tijdperk waarin AI ons leven en onze manier van werken zal veranderen.

Beveiligingscamera

De mogelijkheden van AI zijn eindeloos

Het tilt uw terreinbeveiliging naar een hoger niveau

Artificial Intelligence, is dat niet gevaarlijk?

Jazeker, deze techniek kan bij gebruik van mensen, landen of organisaties met verkeerde bedoelingen zeker een gevaar zijn en daar moeten we ons bewust van zijn.

Over het gebruik van AI met verkeerde bedoelingen is al veel gepubliceerd en dat laat ik dan ook graag aan specialisten over. In dit artikel ga ik daarom alleen in op het gebruik van AI in camerasystemen.

Van beelden kijken naar incidenten detecteren

Door toepassing van AI is het mogelijk dat patronen die afwijken van “normaal” gesignaleerd worden. Ik realiseer me dat “normaal” een ruim begrip is, maar elke situatie kan geprogrammeerd worden. En omdat AI zelflerend is, zal uw systeem na verloop van tijd zelf weten wat afwijkt van een normale situatie. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om het volgende signaleren:

  • Er bevindt zich iemand op een ongebruikelijke plaats of afgesloten locatie (inbraak/insluiper)
  • Iemand betreedt een werkplek zonder helm of veiligheidsmiddelen
  • Iemand valt of wordt onwel op straat of op zijn werkplek
  • Er is een geweldsincident, bijvoorbeeld in de openbare ruimte
  • Er is een aanrijding, bijvoorbeeld bij verkeerscamera’s
  • Verkeersovertredingen, bijvoorbeeld gebruik van telefoons in het verkeer
  • Iemand gedraagt zich verdacht in een drukke omgeving of bij een risicolocatie zoals een geldautomaat
  • Er ontstaat een brand met zichtbare vlammen of een plotselinge temperatuurstijging

Zo zijn er nog wel honderden voorbeelden te noemen van situaties die om onmiddellijke actie vragen. Na het signaleren met behulp van AI, kan het systeem automatisch zelf de juiste hulp inschakelen of de juiste actie ondernemen.

Ook het terugzoeken van incidenten is eenvoudig. Zo kunt u zoeken op voertuig, kleding, bagagesoort, enzovoorts. Alles is mogelijk. Zie hiervoor ook onze video over Eagle Eye

Is er regelgeving rondom AI in camerasystemen?

De techniek loopt voor op de wetgeving. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alles wat mogelijk is ook zomaar toegepast mag worden. Met bepaalde toepassingen kom je echt wel op een hellend vlak.

In Europa hebben we natuurlijk GDPR-AVG wetgeving om de privacy van mensen te beschermen. Ook zijn er landen in de wereld waar camerasystemen gebruikt worden om bepaalde bevolkingsgroepen te signaleren. Technisch kan dit, maar dit etnisch profileren is iets wat in Europa gelukkig verboden is.

Wanneer u kiest voor apparatuur die NDAA Compliant is, weet u in ieder geval dat dit soort overheden niet zomaar meekijken op uw camerasystemen. Meer hierover leest u in mijn artikel over NDAA.

AI in de camera, de recorder of in de Cloud

Elke fabrikant is bezig met AI. De techniek kan worden toegepast in de camera zelf, de centrale unit (recorder of PC), of in de Cloud.

Zelf ben ik fan van cloudoplossingen. Daarmee lift u namelijk continu mee op de laatste ontwikkelingen. De techniek in een camera of recorder is al achterhaald voordat hij goed en wel geïnstalleerd is. Kiest u echter voor een goede cloudprovider, dan wordt het systeem geüpdatet zo gauw als er een nieuwe techniek beschikbaar is.

Voorbeeld hiervan is zoeken op merk en kleur van een voertuig, iets wat door Eagle-Eye Networks recent is toegevoegd voor alle gebruikers. Zo blijft het systeem dus altijd voldoen aan de nieuwste technische standaarden.

Bent u benieuwd hoe u AI kunt inzetten voor het beveiligen van uw terrein? Vul dan hieronder het contactformulier in. Ik vertel u er graag meer over.

Gerelateerde blogs

Deel dit artikel op
admin

Verder praten over dit onderwerp?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer over onze producten

Eagle Eye is een innovatief videobewakingssysteem in de cloud. Met kunstmatige intelligentie analyseert u snel risico's.