Search
Search

Hoe werkt een cameralens?

Eerder vertelden we al het over het verschil van een analoge camera en een IP-camera. In dit artikel gaan we dieper in op de techniek, namelijk de lens van een IP-camera.

De lens is het eenvoudigste onderdeel van een IP-camera. Er komt in basis geen geavanceerde technologie aan te pas. Ondanks dat is het kiezen van de juiste lens wel van groot belang. Zo levert een kleine lens een grote kijkhoek en een grote lens juist weer het tegenovergestelde. Ook zorgt een lens voor de beeldkwaliteit, zo kan een goede lens op een slechte camera al veel goeds doen. Andersom kan een goede camera niet een slechte kwaliteit lens compenseren. Hiernaast bepaalt de lens ook hoeveel licht er op de sensor van de camera valt. Dit is weer van belang bij omstandigheden waar het licht slecht of bijna niet aanwezig is.

Soorten lenzen

Eerder noemden we al het verschil tussen een kleine en een grote lens. Het beeldveld wordt bepaald door het brandpunt. Groter brandpuntsafstand is hoe dichterbij het beeld/object wordt gehaald. De keuze voor de juiste lens betekent dus meer dan het dichterbij halen van de omgeving die gefilmd wordt. Groothoek geeft bijvoorbeeld een brede hoek, maar ook een fisheye-beeldvervorming in de hoeken van het beeld. Bij telelens weergave is het beeld smaller, maar zijn er wel meer details te zien. Een telelens is dan ook geschikt voor objecten die ver van de camera zijn verwijderd. Kortom, een grote lens heeft een groot brandpunt en een kleine lens het tegenovergestelde.

Vast, varifocaal of zoom                                

Voor het juiste beeld zijn er ook meerdere type lenzen, niet te verwarren met de grote van de lens. Zo zijn er vaste, varifocus en zoomlenzen. Het eerste type is het meest eenvoudig en tevens ook het goedkoopst. Deze heeft dan ook een vast brandpunt en kan dus niet inzoomen. Vaak zetten we een vaste lens in op de bewaking van een stilstaand object. Een varifocale lens maakt het mogelijk om het scherpstellen exact af te stellen. Zo krijgt wordt het beeld nog scherper op een specifiek punt. Tenslotte is er nog de zoomlens, deze kan door het brandpunt te vergroten of te verkleinen het beeld dichterbij halen.

Opnieuw scherpstellen

In tegenstelling tot een vaste lens is een varifocale lens op verschillende brandpunten instelbaar. Dit kan automatisch of handmatig op de camera zelf worden gedaan. Na iedere wijziging moet de lens wel opnieuw worden scherpgesteld. Het grootste voordeel van een varifocale lens is dat deze voor meerdere doeleinden kan worden ingezet. Bijv. voor objecten die ver weg staan, maar met een kleine aanpassing kan er ook dichtbij worden gefilmd. Een nadeel van deze techniek is het iedere keer scherpstellen van de lens.

Hiernaast zijn er ook zoomlenzen, deze worden meestal gemonteerd op PTZ-camera’s. PTZ staat voor Pan(draaien), Tilt(kantelen) en Zoom(inzoomen). Dat maakt ze dan ook zeer geschikt om (groepen) mensen of objecten te volgen en in de gaten te houden. Denk hierbij aan grote groepen mensen of andere bewegende objecten.  

Kortom, ieder terrein, een eigen oplossing

Deel dit artikel op
admin

Verder praten over dit onderwerp?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer over onze producten

Eagle Eye is een innovatief videobewakingssysteem in de cloud. Met kunstmatige intelligentie analyseert u snel risico's.
Een cameramast in uw hekwerklijn ziet er fraai uit, past bij de uitstraling van uw bedrijf en schrikt eventuele indringers...