Het beste type hekwerk voor uw terrein

Met hekwerk als omheining beveiligt u fysiek de buitenste schil van uw terrein. U kunt kiezen tussen een gaas-, spijlen- of dubbelstaafmathekwerk. Maar welk type hekwerk is het meest geschikt voor uw terrein? In deze blog leest u welk type hekwerk u de beste oplossing biedt.

U krijgt antwoord op de vragen:

  • Wat is een gaashekwerk, spijlenhekwerk of dubbelstaafmathekwerk?
  • Welk type hek is waar en wanneer toe te passen?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van elk type hekwerk?
  • Hoeveel kost hekwerk?


De informatie uit deze blog helpt u te bepalen welk type hekwerk het meest geschikt is voor uw organisatie.

Wat is een gaashek, spijlenhek of dubbelstaafmathek?

Hoewel deze 3 soorten hekwerk allemaal een andere uitstraling hebben, is de basis hetzelfde. We gebruiken namelijk stalen staanders die we in de grond heien of op een vloer boren. De vulling tussen deze staanders zorgt voor een andere uitstraling én veiligheidsgraad.

 

Gaashekwerk

Spijlenhekwerk

Dubbelstaafmathekwerk

Gaashekwerk

Voor de staanders langs wordt harmonicagaas gespannen. Het gaas bestaat uit geplastificeerde staaldraden. Gaashekwerk is verkrijgbaar in verschillende hoogtes, maaswijdtes en kleuren.

Spijlenhekwerk

Spijlenhekwerk is opgebouwd uit een spijlen vak dat tussen 2 hekwerkstaanders wordt geplaatst. Het vak bestaat uit verticaal geplaatste ronde of vierkante spijlen die op hun plaats worden gehouden door 2 koker liggers. De spijlen kunnen tussen de 2 liggers geplaatst worden of door de liggers gevoerd worden. Dit maakt het moeilijker om er overheen te klimmen.  Het hekwerk is verkrijgbaar in verschillende hoogtes en kleuren.

Dubbelstaafmathekwerk

Bij dubbelstaafmathekwerk worden er staafmatten voor of tussen de hekwerkstaanders gemonteerd. De matten bestaan uit horizontale en verticale gelaste draden en zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, draaddiktes en kleuren.

Spijlenhekwerk heeft een professionele en luxe uitstraling

Het is tegelijk heel vormvast en veilig

Welk type hek is waar en wanneer toe te passen?

Gaashekwerk

Gaashekwerk kan eigenlijk overal worden toegepast. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als tijdelijk hekwerk, maar kan ook dienen als permanent hekwerk om uw terrein te beveiligen. Het is erg geschikt voor glooiend terrein omdat de gaasmat flexibel is. Het wordt vaak gebruikt op sportvelden. Als overklimbeveiliging kan er gekozen worden voor puntdraden.

Spijlenhekwerk

Spijlenhekwerk zorgt voor een optimale beveiliging en kan in principe op elk terrein worden toegepast. Er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar waardoor u kunt kiezen voor een uitstraling en veiligheidsgraad die past bij uw organisatie. Voor extra beveiliging kunnen we het hek voorzien van puntdraden, roterende punten of hoogspanningsbeveiliging.

Tegenwoordig is het spijlenhekwerk met doorgestoken spijlen verkrijgbaar in een getrompte versie. Hierbij wordt er niet gelast, dat is beter voor het milieu.  

Dubbelstaafmathekwerk

Dubbelstaafmathekwerk is een sterk en transparant hekwerk. Sterk door de gelaste uitvoering van de matten en transparant door de relatief grote maasbreedte. De combinatie van prijs en veiligheid van dit hekwerk is zeer gunstig. Dubbelstaafmathekwerk is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar en daarom ook geschikt voor ieder veiligheidsniveau.

Als het hekwerk een nog betere beveiliging nodig heeft dan kunnen we het hekwerk voorzien van puntdraden of roterende punten als overklimbeveiliging of voorzien van hekwerkdetectie.

De voor- en nadelen van ieder type hekwerk

Gaashekwerk

Gaashekwerk is een relatief voordelige oplossing, is makkelijk te plaatsen en bestaat vaak uit voorraadproducten waardoor de levertijden redelijk kort zijn.

Het nadeel is dat er relatief makkelijk een gat in het gaas te knippen is, hierdoor schrikt gaashekwerk dieven minder af dan dubbelstaafmat- of spijlenhekwerk. Na verloop van tijd gaat het gaas slaphangen en moet het opnieuw worden gespannen. Als er iets tegenaan stoot kan er ook een misvorming ontstaan.

Spijlenhekwerk

Spijlenhekwerk heeft een solide en professionele uitstraling en biedt een oplossing voor elk bedrijf. De vakken worden met een blinde verbinding aan de staanders bevestigd, waardoor dit hufterproof is. Vroeger werden alle spijlen gelast, tegenwoordig kunt u ook kiezen voor getrompte vakken die gemaakt worden uit verzinkt materiaal en daarna worden gepoedercoat. Dit is een stuk milieuvriendelijker.

Omdat dit type hekwerk vormvast is, valt het goed te combineren met verschillende detectiesystemen.

Als u voor een gecoat spijlenhek kiest moet u dit regelmatig onderhouden en schoonmaken om de levensduur te verlengen.

Bij een talud kunt u ervoor kiezen de vakken stapsgewijs te monteren, hierdoor is er geen doorlopende lijn aan de bovenzijde. Ook kunnen de vakken in dezelfde hoek als het talud worden gelast. Hierdoor blijft de bovenzijde wel op dezelfde hoogte, alleen loopt het schuin af. 

Hoewel spijlenhekwerk veiliger is dan de andere hekwerksoorten en door veel mensen mooier wordt gevonden, moet u er wel op rekenen dat het duurder is en een langere levertijd heeft.

Dubbelstaafmathekwerk

Dubbelstaafmathekwerk is moeilijk overklimbaar door de verticale mazen. Het is overal toepasbaar. Of het nu om het afzetten van een speelplaats gaat, of het omheinen van bedrijventerreinen. Het is zelfs leverbaar in een dichte uitvoering met een privacyshield. Vaak zijn de hekken uit voorraad leverbaar waardoor schades snel hersteld kunnen worden.

Dit hekwerk is extreem vormvast en daarmee uitermate geschikt om te combineren met een detectiesysteem.

Sommige mensen geven de voorkeur aan de uitstraling van een spijlenhekwerk boven dat van een dubbelstaafmathekwerk. Dubbelstaafmat oogt misschien iets minder robuust, maar biedt een stevig en voordeliger alternatief.  Als het dubbelstaafmat geen hekwerkdetectie heeft kunt u het zicht verfraaien door er beplanting tegenaan te laten groeien. Uiteraard heeft dit hekwerk ook onderhoud nodig voor een langere levensduur.

Net als bij een spijlenhekwerk heeft u bij dubbelstaafmat verschillende keuzes om het hekwerk aan te passen op hoogteverschillen in het terrein.

Verspringen spijlenhekwerk

Bij hekwerk is het goed om stil te staan bij wat het oplevert

Kies voor een passende beveiligingsgraad om mens en materieel te beschermen

Wat kost een hekwerk?

Gaashekwerk is de voordeligste oplossing, echter is dit hekwerk minder kwalitatief en robuust.

Spijlenhekwerk is prijstechnisch gezien de meest kostbare oplossing, maar als u dit type hekwerk goed onderhoudt dan heeft dit type hekwerk een lange levensduur.

Dubbelstaafmathekwerk zit een beetje tussen gaashekwerk en spijlenhekwerk in. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend en door goed onderhoud wordt de levensduur ook zeer aantrekkelijk.

Gaas
Spijlen
Dubbelstaafmat
Uitstraling
Eenvoudig
Luxe
Solide
Glooiend terrein
Goed toepasbaar
Trapsgewijze opbouw of op maat gemaakte, in schuinte gelaste, vakken
Trapsgewijze opbouw of op maat gemaakte, in schuinte gelaste, vakken
Overklimbeveiliging
Puntdraden
Puntdraden, puntenkam, roterende punten
Puntdraden, puntenkam, roterende punten
Veiligheid
Is met handgereedschap door te knippen
Moeilijk te saboteren, uit te breiden met hekwerkdetectie of hoogspanningsbeveiliging
Moeilijk te beklimmen, uit te breiden met hekwerkdetectie of hoogspanningsbeveiliging
Levensduur
Gemiddeld
Lang bij goed onderhoud
Lang bij goed onderhoud
Aanschafprijs
Relatief goedkoop
Hoogste investering
Aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding
De kenmerken op een rij

Het beste type hekwerk voor uw terrein

Welk type hekwerk het beste bij uw terrein past is afhankelijk van:

  • De gewenste uitstraling
  • De benodigde veiligheidsgraad
  • Het budget


In deze blog las u hoe u de verschillende soorten hekwerk op deze gebieden met elkaar kunt vergelijken. Dit helpt u te bepalen welk type hekwerk voor u de beste keuze is. Natuurlijk kunt u ook terecht bij Hexta voor advies. Laat hieronder uw gegevens achter en we vertellen u er graag meer over.

Gerelateerde blogs

Deel dit artikel op
admin

Verder praten over dit onderwerp?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer over onze producten

Dubbelstaafmathekwerk is een solide en stevige omheining voor uw terrein. Het houdt onbevoegden doeltreffend buiten.
Een spijlenhekwerk heeft ronde of vierkante spijlen, weert onbevoegden van uw terrein en heeft een representatieve uitstraling.
Gaashekwerk bestaat uit strakgespannen staaldraad in een ruitvorm. Het hekwerk heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.