Nederland regelt cybersecurity veel beter dan België
Nederland staat achtste van alle 27 Europese landen op de Europese Cyber Security Index van VPNgids. Zo lopen Nederlanders een verhoogd risico op cyberaanvallen en kwaadaardige software op hun mobiele apparaten. België, op de negentiende plaats, doet het echter nog veel slechter.
Dit en meer blijkt uit de Europese Cyber Security Index van VPNgids, dat de internetveiligheid van 27 EU-landen in kaart bracht.
In het onderzoek worden acht verschillende veiligheidsfactoren onderzocht: van online-bankfraude en cybercrimewetgeving tot de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Aan de hand van deze indicatoren heeft elk land een eigen ‘cyberveiligheidsscore’ gekregen tussen de nul en honderd.
Nederland scoort 66,1 punten en staat hiermee op de achtste plaats als het aankomt op internetveiligheid. België haalt niet meer dan een schamele 56,2. Zo heeft al 59 procent van de Nederlanders kwaadaardige software ontdekt op een persoonlijk apparaat, in België is dat 43 procent. Dertien procent van de Belgen is al slachtoffer geworden van bankfraude, tegenover elf in Nederland. Van bijna twintig procent van de Belgen is het sociale-media- of email-account al gehackt tegen vijftien procent van de Nederlanders. VPNgids schat ook de kwetsbaarheid van België in geval van een cyberaanval een stuk hoger in dan van Nederland en Nederland heeft meer cybercrimewetgeving dan België.
Duitsland kwam naar voren als de meest ‘cyberveilige’ Europese lidstaat, en scoorde hoog op vier van de acht factoren. Zo is Duitsland, samen met Frankrijk, het land met het grootste aantal anti-cybercrime-wetgevingsstukken. Toch presteert Duitsland matig op enkele factoren. Zo hebben Duitse internetgebruikers in vergelijking tot de andere Europese landen een verhoogde kans op een besmetting met kwaadaardige software.
Aan het andere eind van de schaal bevond zich Roemenië. Dit is een van de landen met de meeste ruimte voor verbetering. Het land scoorde slecht vanwege de hoge kwetsbaarheid voor web-aanvallen en de karige anti-cybercrimewetgeving.
Bron: Computable