Zoeken
Zoeken

Hekwerkdetectie: wel of niet doen?

Met hekwerkdetectie beveiligt u de buitenste schil van uw terrein. Een noodzakelijk beveiligingsmiddel voor sommige organisaties. Voor anderen op zijn hoogst wenselijk. In deze blog leest u wanneer hekwerkdetectie een goede oplossing is voor uw organisatie.

U krijgt antwoord op de vragen:

  • Wat is het doel van hekwerkdetectie?
  • Hoe verhoudt hekwerkdetectie zich tot andere detectiemiddelen?
  • Hoe werkt hekwerkdetectie?
  • In welke situaties werkt hekwerkdetectie goed?
  • Wat zijn de nadelen van hekwerkdetectie?
  • Hoeveel kost hekwerkdetectie?

 

We sluiten af met een antwoord op de vraag ‘Hekwerkdetectie: wel of niet doen?’

Hekwerkdetectie is een slimme vorm van terreinbeveiliging

U krijgt al een melding voordat een indringer op uw terrein is

Wat is het doel van hekwerkdetectie?

Hekwerkdetectie wordt ook wel omtrekdetectie genoemd. De detectie op uw hek waarschuwt wanneer iemand de buitenste schil van uw terrein probeert te doorbreken. U krijgt hierdoor al een waarschuwing nog vóórdat de ongewenste indringer uw terrein betreedt. Dit geeft u de tijd om in actie te komen.

Hoe verhoudt hekwerkdetectie zich tot andere detectiemiddelen?

Ook met gronddetectie en velddetectie spoort u indringers op.

Gronddetectie

Een gronddetectiesysteem wordt onzichtbaar ondergronds aangebracht. Betreedt iemand uw terrein terwijl het systeem is geactiveerd? Dan krijgt u een melding. Omdat het systeem onzichtbaar is kunt u een indringer hiermee verrassen. Nadeel is dat de onbevoegde dan al wel op uw terrein is. Hierdoor heeft u minder tijd om in actie te komen.

Ook kunt u het gronddetectiesysteem alleen activeren wanneer het terrein niet wordt gebruikt door bevoegden. Hekwerkdetectie kunt u makkelijk 24/7 activeren. De kans dat een bevoegde het systeem per ongeluk activeert is erg klein. Zij komen immers gewoon binnen via de reguliere ingang.

Velddetectie

Een velddetectiesysteem controleert of er onbevoegden op uw terrein zijn. Bijvoorbeeld met een video-observatiesysteem, infraroodlicht of radardetectie. De melding krijgt u pas als de indringer al op uw terrein is. Dit biedt u minder reactietijd dan hekwerkdetectie.

Een groot voordeel van camerabewaking is wel dat u hiermee bewijs van de overtreding verzamelt. En een camerabewakingssysteem als dat van Eagle Eye kunt u slim toepassen om indringers op te sporen. Ziet u dat de indringer een zwarte rugzak heeft? Geef Eagle Eye de opdracht uit te kijken naar iemand met een zwarte rugzak. Met artificial intelligence wordt het terrein afgespeurd en ziet u al snel waar de indringer zich bevindt en waar u uw mensen naartoe moet sturen. Hekwerkdetectie wordt daarom vaak gecombineerd met een camerabewakingssysteem.

Hoe werkt hekwerkdetectie?

Er zijn meerdere hekwerkdetectiesystemen op de markt. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een kabelsensor. Zelf werken we met Perinet hekwerkdetectie. Dit is een gebruiksvriendelijk kabelsensorsysteem.

Kabelsensorsysteem

Bij een kabelsensorsysteem wordt een hekwerk of poort voorzien van een sensorkabel gekoppeld aan een slimme analyser. Deze sensorkabel vangt trillingen op. Als iemand uw hekwerk probeert te beklimmen of beschadigen dan brengt dit het hekwerk in beweging. Deze trillingen worden geanalyseerd en indien nodig doorgeseind naar de controlepost. U ziet in welke zone het alarm afgaat en kunt snel in actie komen. Het is een slim systeem dat doorheeft wanneer er echt gevaar is en wanneer het om iets onschuldigs gaat als een storm of een dier.

In welke situaties werkt hekwerkdetectie goed?

Een kabelsensorsysteem werkt goed als de kabel strak tegen het hek is gemonteerd, met de juiste tussenafstanden. Zit de kabel los dan beweegt hij te makkelijk en krijgt u valse meldingen. De plaatsing van de kabelsensor is een specialistische klus. Is de kabel bijvoorbeeld bevestigd op 1 meter hoogte en is uw hek 3 meter hoog? Dan bestaat de kans dat een inbraakpoging op 2,5 meter hoogte onopgemerkt blijft. Daarom is het belangrijk dat de plaatsing van de sensorkabel goed op het hekwerk afgestemd wordt.

Dit maakt dat een dubbelstaafmathekwerk het ideale type hekwerk is om een kabelsensorsysteem op aan te brengen. Dit is steviger dan een gaashekwerk. Het biedt daarnaast verschillende plaatsen waar de kabel kan worden geplaatst. Bij een spijlenhekwerk kan dit bijvoorbeeld alleen op de onder- en bovenligger.

Wat zijn de nadelen van hekwerkdetectie?

Het nadeel van een kabelsensorsysteem als hekwerkdetectie is dat er alleen een melding komt als het hek wordt aangeraakt. Springt iemand vanaf een vrachtwagen over het hek? Dan is de hekwerkdetectie nutteloos. Een combinatie van hekwerkdetectie met een camerabewakingssysteem biedt dan uitkomst.

Het volgende nadeel is gelijk een voordeel. Een kabelsensorsysteem valt op. Dit heeft een afschrikwekkend effect en leidt dus tot minder inbraakpogingen. Wel geeft het een crimineel de mogelijkheid zich voor te bereiden op omzeilen van het systeem. Hij kan bijvoorbeeld overwegen de kabel door te knippen of plat te leggen met een cyberaanval. Door het systeem goed te beveiligen en de kabel aan te brengen in een speciale kabelgoot bereidt u zich hier goed op voor. De kabelsensorsysteem die we zelf gebruiken geeft gelukkig ook een alarm als het de crimineel dan toch nog lukt de kabel door te knippen.

Hoeveel kost hekwerkdetectie?

Hekwerkdetectie is een investering voor de lange termijn. Hiermee voorkomt of vermindert u het aantal inbraken en de gevolgschade hiervan. Op korte termijn betekent het een extra uitgavenpost. De exacte kosten zijn afhankelijk van het gekozen systeem en de omvang van uw terrein. Reken er ongeveer op dat de uitgaven aan uw hekwerk verdubbelen. Daarnaast is het slim om te investeren in een onderhoudscontract. Zo zorgt u ervoor dat de hekwerkdetectie goed blijft werken.

Hekwerkdetectie
Gronddetectie
Camerabewaking
Detecteren beveiligingsrisico
X
X
X
Melding voordat het terrein is betreden
X
Afschrikwekkend
X
X
Onzichtbaar
X
Lokaliseren indringer op terrein
Alleen locatie van inbraak
Alleen locatie van inbraak
X
Een vergelijking tussen de verschillende detectiesoorten

Hekwerkdetectie: wel of niet doen?

U zag dat hekwerkdetectie een afschrikwekkend effect heeft. Hiermee is het een doeltreffend middel om onbevoegden te weren. Bij een inbraakpoging krijgt u direct een melding. Hierdoor kunt u snel handelen. Het vergt wel een extra investering. Daarom kiest niet iedereen voor hekwerkdetectie.

Hexta ziet hekwerkdetectie als een noodzakelijk beveiligingsmiddel wanneer:

  • er waardevolle zaken op uw buitenterrein staan. Denk aan de transport- en logistiek sector, autohandelaren of recyclebedrijven.
  • de personen op uw terrein mogelijk gevaar lopen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij (semi-) overheidsinstellingen zoals een legerbasis of douanekantoor.


In deze gevallen is het essentieel om snel te handelen om materiële of immateriële schade te voorkomen. Hekwerkdetectie levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Ook andere organisaties kiezen regelmatig voor hekwerkdetectie om indringers af te schrikken en snel te kunnen handelen bij beveiligingsrisico’s. Of hekwerkdetectie ook een goede beveiligingsoplossing is voor uw organisatie hangt af van uw terrein, het soort werk dat u doet en uw wensen.

Met het lezen van dit artikel heeft u een beeld gekregen van de toegevoegde waarde van hekwerkdetectie voor uw organisatie. Heeft u hierover vragen of wilt u advies van onze experts? Laat het weten, we denken graag met u mee.

Gerelateerde blogs

Deel dit artikel op
admin

Verder praten over dit onderwerp?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer over onze producten

Hoogspanningsbeveiliging is een effectief middel om uw terrein te beveiligen. De schok van 8.000 volt schrikt ongewenste bezoekers af.
Met hekwerkdetectie krijgt u direct een melding als iemand uw hekwerk probeert te beklimmen of beschadigen.
Eagle Eye is een innovatief videobewakingssysteem in de cloud. Met kunstmatige intelligentie analyseert u snel risico's.